MAAK ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

WACHTWOORD VERTEGEN

*

Nieuws

Judo Kata Training Jeugd

Ju no kata in competition cropAlgemeen

Kata (型, かた, kata) is een term uit de Japanse zelfverdedigingskunsten en vechtsporten zoals karate, jiujitsu, judo en in deze betekent het 'vorm'. Een kata is een stijloefening met een reeks vastgelegde bewegingen en een gedetailleerde reeks vooraf vastgestelde technieken in zelfverdediging, die kan bestaan uit tientallen zeer uiteenlopende bewegingen en technieken. De gehele kata duurt gewoonlijk, afhankelijk van welke kata men loopt, zo'n 6 à 7 minuten.

Het voornaamste doel van de kata is om deze technieken uitvoerig te oefenen en hierbij te streven naar perfectie in uitvoering. Men zegt ook wel dat alle kata samen 'de encyclopedie' van de vechtsport vormen. Verder leert men een goede houding en balans door het uitvoeren van kata. Traditioneel zijn de kata vormen waarmee budo-stijlen hun curriculum vastlegden en bewaarden.  Verder zijn er zowel kata die ongewapend als die met wapens worden uitgevoerd. Katatraining dient de vorming van begrip en verbetering van techniek om uiteindelijk als demonstratie te worden uitgevoerd 

Volgens Jigoro Kano, de grondlegger van het judo, is kata bedoeld als de 'grammatica' van het judo, een vormvereiste die onlosmakelijk verbonden is met de 'randori' of 'shiai'. Precies zoals losse woorden door middel van het toepassen van de juiste grammatica een goede lopende zin kunnen vormen.

Yoshi Kai Katatraining

Kata vormt naast een perfecte manier van verbeteren van je judotechniek een verplicht examenonderdeel. Tevens bestaat er mogelijkheid deel te nemen aan zogenoemde katawedstrijden voor jeugd en volwassenen.

Katatraining voor de jeugd

De afgelopen weken is er in een aantal lessen katatraining verzorgd voor de jeugd. De aandacht ging hier uit naar het Nage No Kata, waarvan de eerste serie examenstof is geworden voor de blauwe band (2e kyu) en serie 1 t/m 3  examenstof voor de bruine band (1e kyu).

Naar aanleiding van heel veel enthousiaste reacties zijn we van plan vanaf januari katalessen voor de jeugd aan te bieden in een vaste wekelijkse jeugdles. Ter vergroting van onze judokennis en ter voorbereiding van de examens van 1 maart 2014 en later ...

Meer informatie ? Stuur een mail aan info@yoshikai.nl en laat het weten !

TOP